Великобритания, Франция и Германия ще запазят санкциите за балистични ракети срещу

...
Великобритания, Франция и Германия ще запазят санкциите за балистични ракети срещу
Коментари Харесай

Великобритания, Франция и Германия запазват санкциите срещу Иран и след 18 септември

Великобритания, Франция и Германия ще запазят глобите за балистични ракети срещу Иран, които трябваше да изтекат през октомври според несъществуващото иранско нуклеарно съглашение от 2015 година (JCPOA).

Санкциите остават в мощ и след 18 септември. 

Представители на трите държави са уведомили Европейския съюз (ЕС) за желанието си. 

Това заяви в четвъртък координаторът Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външните работи, представен от " Ройтерс ".

Борел сподели, че ще се съветва по въпроса за премахването на глобите против Иран с всички участници в иранската договорка, в това число Русия.

" Министрите на външните работи декларират, че Иран не извършва условията от 2019 година и се базират на механизма за разрешаване на разногласия за JCPOA ", се споделя в изказването н Борел. Те показват желанието си да не подхващат стъпките във връзка с премахването на спомагателни наказания в деня на прехода на JCPoA на 18 октомври 2023 година "

Припомняме, че на Иран бяха наложени наказания поради поддръжката за Русия във войната в Украйна и за спазването на човешките права след гибелта на Махса Амини скоро след арест за облеклото ѝ, както и репресиите при митингите по случая. 

Отделно, в отчети на Международната организация за атомна сила (МААЕ) се посочват рекордни данни за производството на обогатен уран в Иран - в нарушение на наказания на Организация на обединените нации. 

Иран упрекна Европейски Съюз, че му постанова наказания по политически аргументи и си резервира правото на отговор.

Във вторник Иран потвърди ареста на неназован шведски жител, който работи за Европейски Съюз, като сподели, че неговият случай скоро ще бъде изпратен в съда.

Миналата седмица New York Times заяви, че шведският жител и чиновник от Европейски Съюз Йохан Флодерус е бил арестуван в пандиза в Иран повече от 500 дни. Жозеп Борел удостовери ареста на Флодерус, като сподели, че той работи " безмилостно " за освобождението му и ще продължи да упорства за това
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР